Veel gestelde vragen

Voor ouders

Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen die interessant zijn voor 'ouders'. Staat uw vraag er niet tussen? Twijfel dan niet en neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

  • Wat als mijn gastouder is afgekeurd door de GGD?

De GGD kijkt of de gastouder voldoet aan de Wet Kinderopvang. Indien er zaken onjuist zijn of nog aangevuld moeten worden, krijg je daar een bepaalde tijd voor en wordt je daar later extra op gecontroleerd. Ze komen onverwacht, dus het is belangrijk om na te gaan of je aan alle eisen voldoet. Denk aan: gastouder mag de zorg nooit aan een ander overlaten (uitzondering noodgevallen), niet roken in huis van opvang, goedwerkende rookmelders en brandblusser/ blusdeken in huis, geregistreerd certificaat bij het Oranje Kruis, bekend met protocol kindermishandeling, Originele Verklaring omtrent het gedrag van gastouder en alle huisgenoten, adviezen welke gastouderbureau eerder heeft gegeven voor het veilig maken van het huis van opvang opvolgen. Indien de gastouder in huis van de ouders opvangt, gelden ook deze regels.

  • Kosten gastouderbureau de Vlinder 2018? 

Per 1 januari 2018 zijn de bureaukosten...
€ 0,80 per kind per uur, met een maximum van:
€ 52 eerste kind
€ 32 tweede kind
€ 16 derde ev kind

Minimale afname per maand €16 per kind. Het eerste kind is het kind met de meeste uren. Dit hoeft dus niet per definitie het oudste kind te zijn.

  • Kassiersfunctie

Per 1 januari 2010 moet de betaling via het gastouderbureau verlopen. Hoe gaat dit in zijn werk? Bijvoorbeeld: de uren van januari geeft de gastouder of ouder voor 5 februari door met het urenregistratieformulier aan de Vlinder. Dit formulier is zowel digitaal als handmatig te verkrijgen. De Vlinder maakt op basis hiervan een factuur met de kosten gastouderopvang. Deze dient voor de 21ste van februari betaald te worden aan de Vlinder door de ouders. De Vlinder zorgt voor uitbetaling van de gastouder uiterlijk op de 25ste februari.

 

Voor gastouders

Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen die interessant zijn voor 'gastouders'. Staat uw vraag er niet tussen? Twijfel dan niet en neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

  • Welke opleidingseisen zijn nodig op als gastouder aan de slag te gaan? 

Om als gastouder aan de slag te gaan moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet u minimaal een opleiding zorg en welzijn niveau 2 hebben afgerond. Er is een lijst samengesteld waarop alle opleidingen staan die ook voldoende zijn. De Vlinder bied mogelijkheden om tegen een relatief laag bedrag de opleiding te volgen, neem contact met ons indien u hier meer over wilt weten.
Daarnaast moet u een cursus kinderEHBO hebben gevolgd. Deze kan via de Vlinder worden gevolgd.
 

Kassiersfunctie

Per 2010 is de kassiersfunctie verplicht en dit houdt in dat de betaling van de ouders naar de gastouder via de Vlinder moet gaan verlopen. Dit kan op twee manieren:
- Op basis van vaste uren per maand
- Op basis van werkelijke opvanguren per maand.

  • Vaste uren per maand 

U wilt gebruik maken van een vast maandbedrag voor de ouders over een afgesproken aantal uren per maand. Hiervoor vult u het formulier 'vaste uren per maand' in samen met de ouders en stuurt deze voor 20 januari terug naar het gastouderbureau. De opgegeven uren worden dan elke maand gebruikt voor de facturen voor de gastouderopvang. Indien er een wijziging is in het aantal opvanguren dient u deze tijdig kenbaar te maken aan het Gastouderbureau.

  • Werkelijke opvanguren per maand 

U wilt de werkelijke uren per maand doorgeven aan het gastouderbureau welke zijn opgepast. Hiervoor kunt u gebruik maken van het urenregistratieformulier van de Vlinder. Indien u liever een eigen ontworpen factuur/ urenregistratieformulier gebruikt, mag dat ook uiteraard. Als er maar duidelijk de datum met de tijden van opvang terug te vinden zijn. Een totaal uren per kind per maand doorgeven is dan ook niet meer mogelijk.

Deze uren moeten voor de vijfde van de volgende opvangmaand zijn doorgegeven aan het Gastouderbureau. Indien wij de uren te laat ontvangen, kunnen deze niet meer verwerkt worden en zullen dan pas een maand later worden ingevoerd.

  • De cyclus van de betaling is bijvoorbeeld als volgt...

Gastouder/ ouder geeft vóór de vijfde van februari de uren per kind van januari door aan de Vlinder. De ouders ontvangen op basis hiervan een factuur van de Vlinder en dienen deze factuur voor 21e van deze maand de factuur te voldoen. Bij voldaan wordt dit automatisch doorgestort op de 25ste februari naar de gastouder.

  • Medicas Incassobureau 

Bij niet akkoord wordt de gastouder op de hoogte gebracht en de ouders krijgen dan van ons bericht om het bedrag per direct over te maken naar de Vlinder. Wij kunnen op dit moment de gastouder niet uitbetalen. Wij sturen 2x een herinnering naar de ouders. Bij de tweede en tevens laatste herinnering wordt een melding gedaan, dat bij opnieuw uitblijven van betaling de vordering wordt overgedragen naar Medicas incassobureau/ gerechtsdeurwaarders. Voor u als gastouder heeft de Vlinder een abonnement afgesloten waar u gratis gebruik van kunt maken tot aan de hopelijk niet nodige rechtszaak. Vanaf het punt van een eventuele rechtszaak krijgt u alle uitleg van Medicas wat uw kansen en mogelijkheden zijn om wel/ niet verder te gaan. Tot zover kost het u dus niets. Vaak is een telefoontje of een brief van Medicas voldoende om de ouders te doen laten betalen. Daarnaast mag u bij uitblijven van betaling het kindje weigeren tot aan betaling is voldaan. Dit is ook opgenomen in de overeenkomst. Uiteraard mag u zelf inschatten of dit nodig is of niet. Wij kunnen hierbij adviseren. Dus dit is een nieuwe service die wij u als gastouderbureau kunnen bieden per 1 januari 2010.

Indien u geen vaste uren heeft per maand, stuurt u dus steeds voor de 5de van de volgende maand de urenregistratie per mail naar info@de-vlinder.nl of per post naar: De Vlinder, tav urenregistratie, Hoogstraat 112, 5061 EZ Oisterwijk.